Házhozszállítás

Hírek

2018.04.23

A saját tervezésű és építésű kerti tavaknál az egyik fontos szempont a vízforgató pumpa/szivattyú helyes megválasztása.

Hogyan válasszunk helyesen szivattyút?

Ehhez szükséges tudni, hogy miképpen kell kalkulálni a vízforgatási mennyiséggel. A szakirodalom a következőt javasolja:

Abból kell kiindulni, hogy a tó összes vizét naponta ötször át kell forgatni. Ezt a meg kell szorozni a tóban lévő liter mennyiséggel. A kapott értéket a nap 24 órájával el kell osztani.

Ebben az esetben azt feltételezzük, hogy a nap minden szakában működtetjük a pumpát/szivattyút. Nézzük meg ezt egy példa számítással:

Van egy 5000 literes tavunk, amely mennyiséget napi 5 alkalommal át kell forgatni, tehát 5000 x 5 = 25.000. Ezt a nap 24 órájára elosztva, óránként 1041 liter vizet kell forgatni.

Érdemes azonban úgy számolni, hogy a legmelegebb 12-15-óra közötti időszakokban nem tanácsos, legfőképpen a kis tavak vizét forgatni, mivel az úgy gyorsan felmelegszik. Tehát inkább 20-21 órára kell elosztani a vízforgatást. Ebben az esetben viszont egy 1200 liter/óra teljesítményű szivattyúra van szükség egy 5 m3-es tó megfelelő vízforgatásához.

Fontos!

Amennyiben a kerti tó víztisztását, külső szűrővel végzi, úgy ne feledje, hogy a tószűrő berendezéseknek a nap 24 órájában működniekell. Csak állandó vízmozgás és folyamatos oxigénutánpótlás mellett maradnak éáletben a szűrő belsejében élő mikroorganizmusok. Álló vízben ezek a hasznos élőlények, elpusztulnak.

Forrás: Kerti tavak, Cser kiadó

2018.04.02

Április

Már egyre több növény ébred fel a téli nyugalmából, és örvendezteti meg a virágpompájával. A tó napról napra egyre érdekesebb, mert a növényzet és az állatvilág is egyre fejlődik. Ilyen korra már lerakta tojásait a legtöbb kétéltű és vizi rovar, sőt a lárvák egy része is kikelt már. Megindul az élet a vízben és a víz körül.

  • Rendszerint nem kell már éjszakai fagyokra számítani, beüzemelhetjük a csobogókat, habosító fúvókákat.
  • Ilyenkor különösen bőséges a kínálat a vízinövényekből. Ha eddig nem telepítettünk még, akkor áprilisban hozzuk be a lemaradást.
  • Négy hét használat után, feltétlenül tisztítsuk ki a tószivattyú szűrőszivacsát.
  • Erősen száll a pollen és sárgásbarna fátyolos bevonatot hagy a vízfelszínen. Nagyon finom szövésű merítőhálóval húzzuk le, hogy ne dúsuljon fel a tápanyag a vízben.
  • Tegyünk szűrőt a tó túlfolyójára, nehogy a tólakók is belekerüljenek.
  • Április végén, május elején, már nyugodtan, megvehetjük a trópusi vízinövényeket.
  • Rendszeresen, 14 naponta ellenőrizzük a vízminőséget (egyszerű kivitelű felszerelés is elég hozzá).

Forrás: (Peter Hagen-Martin Haberer) Kerti tavak, Kiadja a Cser kiadó

+ | info@tavacska.com

Kerti tó tartozékok, tófóliák és kerti kiegészítők szerszámok, díszítő elemek webáruháza!

Garden Lights - Focus Plus (SMART) 2 darabos csomag

Garden Lights - Focus Plus (SMART) 2 darabos csomag
Garden Lights - Focus Plus (SMART) 2 darabos csomag
Garden Lights - Focus Plus (SMART) 2 darabos csomag
Garden Lights - Focus Plus (SMART) 2 darabos csomag

Garden Lights - Focus Plus (SMART) 2 darabos csomag

Focus Plus készlet – okos lámpa
A Focus Plus az intelligens kültéri világítási vonal, a Garden Lights Plus része. Ez azt jelenti, hogy a reflektorfény a Garden Lights alkalmazással vezérelhető. A Focus Plus intelligens fényforrással rendelkezik, amely rengeteg lehetőséget kínál!
A készlet két intelligens spotlámpából, egy fő kábelből és egy transzformátorból áll. Ezzel minden készen áll egy intelligens kertre! Helyezze a reflektorokat arra a területre, ahol hangulatot szeretne teremteni, és csatlakoztassa azokat az alkalmazáshoz. A Garden Lights alkalmazásban összekapcsolhatja az intelligens reflektorokat egy zónával, és onnan vezérelheti őket. Állítsa be a kívánt fényerőt és változtassa meg a fény színét. A Focus Plus beállítható meleg fehértől hideg fehér fényig, de bármilyen más színig is, például kék, zöld vagy piros. Mentse el kedvenc beállításait jelenetként, és kapcsolja össze a jelenetet egy időzítővel. Így minden este élvezheti vonzó kertjét!
Szín: Fekete
Méretek H x D x W: 180mm x 150mm x 80mm
IP osztály: IP44
Max teljesítmény: 5W.
Fényteljesítmény: 370 lm
Kábelhosszúság: 2m
Garancia: 3 év

50 808 Ft

Adatok

Álló lámpák
Igen
Lámpa szettek- ledes
Igen
Spotlámpák - ledes
Igen
Cikkszám
3193012
Tömeg
3 kg/csomag

Kiegészítő termékek