Házhozszállítás

Hírek

2018.04.23

A saját tervezésű és építésű kerti tavaknál az egyik fontos szempont a vízforgató pumpa/szivattyú helyes megválasztása.

Hogyan válasszunk helyesen szivattyút?

Ehhez szükséges tudni, hogy miképpen kell kalkulálni a vízforgatási mennyiséggel. A szakirodalom a következőt javasolja:

Abból kell kiindulni, hogy a tó összes vizét naponta ötször át kell forgatni. Ezt a meg kell szorozni a tóban lévő liter mennyiséggel. A kapott értéket a nap 24 órájával el kell osztani.

Ebben az esetben azt feltételezzük, hogy a nap minden szakában működtetjük a pumpát/szivattyút. Nézzük meg ezt egy példa számítással:

Van egy 5000 literes tavunk, amely mennyiséget napi 5 alkalommal át kell forgatni, tehát 5000 x 5 = 25.000. Ezt a nap 24 órájára elosztva, óránként 1041 liter vizet kell forgatni.

Érdemes azonban úgy számolni, hogy a legmelegebb 12-15-óra közötti időszakokban nem tanácsos, legfőképpen a kis tavak vizét forgatni, mivel az úgy gyorsan felmelegszik. Tehát inkább 20-21 órára kell elosztani a vízforgatást. Ebben az esetben viszont egy 1200 liter/óra teljesítményű szivattyúra van szükség egy 5 m3-es tó megfelelő vízforgatásához.

Fontos!

Amennyiben a kerti tó víztisztását, külső szűrővel végzi, úgy ne feledje, hogy a tószűrő berendezéseknek a nap 24 órájában működniekell. Csak állandó vízmozgás és folyamatos oxigénutánpótlás mellett maradnak éáletben a szűrő belsejében élő mikroorganizmusok. Álló vízben ezek a hasznos élőlények, elpusztulnak.

Forrás: Kerti tavak, Cser kiadó

2018.04.02

Április

Már egyre több növény ébred fel a téli nyugalmából, és örvendezteti meg a virágpompájával. A tó napról napra egyre érdekesebb, mert a növényzet és az állatvilág is egyre fejlődik. Ilyen korra már lerakta tojásait a legtöbb kétéltű és vizi rovar, sőt a lárvák egy része is kikelt már. Megindul az élet a vízben és a víz körül.

  • Rendszerint nem kell már éjszakai fagyokra számítani, beüzemelhetjük a csobogókat, habosító fúvókákat.
  • Ilyenkor különösen bőséges a kínálat a vízinövényekből. Ha eddig nem telepítettünk még, akkor áprilisban hozzuk be a lemaradást.
  • Négy hét használat után, feltétlenül tisztítsuk ki a tószivattyú szűrőszivacsát.
  • Erősen száll a pollen és sárgásbarna fátyolos bevonatot hagy a vízfelszínen. Nagyon finom szövésű merítőhálóval húzzuk le, hogy ne dúsuljon fel a tápanyag a vízben.
  • Tegyünk szűrőt a tó túlfolyójára, nehogy a tólakók is belekerüljenek.
  • Április végén, május elején, már nyugodtan, megvehetjük a trópusi vízinövényeket.
  • Rendszeresen, 14 naponta ellenőrizzük a vízminőséget (egyszerű kivitelű felszerelés is elég hozzá).

Forrás: (Peter Hagen-Martin Haberer) Kerti tavak, Kiadja a Cser kiadó

+ | info@tavacska.com

Kerti tó tartozékok, tófóliák és kerti kiegészítők szerszámok, díszítő elemek webáruháza!

Szökőkút, csobogó, napelemes termékek - kertbe, teraszra

Kül- és beltéri csobogót, kiegészítőt keres? Nézzen körül oldalunkon!

Tovább

A kerti csobogók utánozhatatlan hangulata

kerti csobogók Amikor elkezdjük tervezni a kertünket, számtalan lehetőségünk van, hogy ízlésünknek megfelelően alakítsuk ki azt a teret, ahol végre zavartalanul élvezhetjük a természet egy darabkáját. A bokrok, cserjék, díszfák és színpompás virágok manapság már alapelemei minden kertnek, de a díszfüvek, gyógy- és fűszernövények is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A kerti bútorok sem hiányozhatnak, ahogyan a világítás sem: fényfüzérek, lampionok. Sokan döntenek saját kerti tavacska kialakítása mellett is, díszhalakkal és vízinövényekkel, ám ez roppant helyigényes, a téliesítése pedig nem egyszerű feladat. Akinek nem áll rendelkezésére ekkora szabad terület az udvarán, vagy nem akar ekkora volumenű befektetést, annak sem kell lemondania a víz adta különleges hangulatról: tökéletes megoldás a kerti csobogó!

A kerti csobogó varázslatos hangulatot ad a kertnek, oázissá varázsolja azt, ugyanis a víz jelenlétének relaxációs hatása van, megtölti élettel és energiával a környezetét, harmóniát és nyugalmat nyújt testnek és léleknek egyaránt. Nem véletlenül használják a víz csobogásának hangját előszeretettel a relaxációs hanglemezeken.

Amikor vízköpőkről beszélünk, legtöbbször a középkori vízköpők jutnak eszünkbe, az izgalmas legendáik, a részletesen megmunkált kőarcok, akik az ereszcsatornákról néznek le ránk. Manapság már nem kell ilyen alakokban gondolkodnunk; a kerti csobogók egészen mások. Jelentős méret- és alakbeli átalakuláson mentek keresztül: a legelterjedtebbek a minimalista, egyszerű, letisztult alakzatok, mint a hasáb, vagy a gömb, de sok helyen találkozhatunk korsóból vizet öntő emberi alakokkal is. Komplett kerti csobogó készleteket is lehet már kapni, amik tartalmazzák a működtetéshez szükséges szivattyút és LED-es világítást. Gyakran mini vízesést formáznak olyannyira élethűen, hogy a tulajdonos egy másik helyen érezheti magát, amint kilép a házából.

Ha Ön is úgy döntött, hogy kerti csobogót vásárol, vagy a már meglévőhöz keres alkatrészt, kínálatunkban minden szükséges kiegészítőt megtalál medence-takaró falaktól a tisztító folyadékokig! Kérdése van? Keressen minket elérhetőségeinken!

Tovább