Házhozszállítás

Hírek

2018.04.23

A saját tervezésű és építésű kerti tavaknál az egyik fontos szempont a vízforgató pumpa/szivattyú helyes megválasztása.

Hogyan válasszunk helyesen szivattyút?

Ehhez szükséges tudni, hogy miképpen kell kalkulálni a vízforgatási mennyiséggel. A szakirodalom a következőt javasolja:

Abból kell kiindulni, hogy a tó összes vizét naponta ötször át kell forgatni. Ezt a meg kell szorozni a tóban lévő liter mennyiséggel. A kapott értéket a nap 24 órájával el kell osztani.

Ebben az esetben azt feltételezzük, hogy a nap minden szakában működtetjük a pumpát/szivattyút. Nézzük meg ezt egy példa számítással:

Van egy 5000 literes tavunk, amely mennyiséget napi 5 alkalommal át kell forgatni, tehát 5000 x 5 = 25.000. Ezt a nap 24 órájára elosztva, óránként 1041 liter vizet kell forgatni.

Érdemes azonban úgy számolni, hogy a legmelegebb 12-15-óra közötti időszakokban nem tanácsos, legfőképpen a kis tavak vizét forgatni, mivel az úgy gyorsan felmelegszik. Tehát inkább 20-21 órára kell elosztani a vízforgatást. Ebben az esetben viszont egy 1200 liter/óra teljesítményű szivattyúra van szükség egy 5 m3-es tó megfelelő vízforgatásához.

Fontos!

Amennyiben a kerti tó víztisztását, külső szűrővel végzi, úgy ne feledje, hogy a tószűrő berendezéseknek a nap 24 órájában működniekell. Csak állandó vízmozgás és folyamatos oxigénutánpótlás mellett maradnak éáletben a szűrő belsejében élő mikroorganizmusok. Álló vízben ezek a hasznos élőlények, elpusztulnak.

Forrás: Kerti tavak, Cser kiadó

2018.04.02

Április

Már egyre több növény ébred fel a téli nyugalmából, és örvendezteti meg a virágpompájával. A tó napról napra egyre érdekesebb, mert a növényzet és az állatvilág is egyre fejlődik. Ilyen korra már lerakta tojásait a legtöbb kétéltű és vizi rovar, sőt a lárvák egy része is kikelt már. Megindul az élet a vízben és a víz körül.

  • Rendszerint nem kell már éjszakai fagyokra számítani, beüzemelhetjük a csobogókat, habosító fúvókákat.
  • Ilyenkor különösen bőséges a kínálat a vízinövényekből. Ha eddig nem telepítettünk még, akkor áprilisban hozzuk be a lemaradást.
  • Négy hét használat után, feltétlenül tisztítsuk ki a tószivattyú szűrőszivacsát.
  • Erősen száll a pollen és sárgásbarna fátyolos bevonatot hagy a vízfelszínen. Nagyon finom szövésű merítőhálóval húzzuk le, hogy ne dúsuljon fel a tápanyag a vízben.
  • Tegyünk szűrőt a tó túlfolyójára, nehogy a tólakók is belekerüljenek.
  • Április végén, május elején, már nyugodtan, megvehetjük a trópusi vízinövényeket.
  • Rendszeresen, 14 naponta ellenőrizzük a vízminőséget (egyszerű kivitelű felszerelés is elég hozzá).

Forrás: (Peter Hagen-Martin Haberer) Kerti tavak, Kiadja a Cser kiadó

+ | info@tavacska.com

Kerti tó tartozékok, tófóliák és kerti kiegészítők szerszámok, díszítő elemek webáruháza!

Tóporszívó

Legyen egyszerű a tó karbantartása, használjon ehhez tóporszívót!

tóporszívó Sokan döntenek saját kerti tó építése mellett, hiszen így egyedülálló és lenyűgöző környezetet tud az ember létrehozni a kertjében. Ahhoz, hogy a tó mindig csodálatos látvánnyal ajándékozza meg az ott élőket, bizonyos időközönként szükséges a víz karbantartásával foglalkozni. Ez több lépésből áll, aminek fontos része az, hogy a tó alján felhalmozódott üledéket, szennyeződéseket eltávolítsák az emberek. Ezzel kapcsolatban többen is azt gondolnák, hogy ezt a műveletet csakis úgy lehet elvégezni, ha a tavat teljesen leengedik. Valójában erre semmi szükség, ugyanis a tóporszívókkal egyszerűen el lehet távolítani a tó aljáról a szennyeződéseket.

A tóporszívókkal gyorsan és könnyedén ki tudja takarítani a tó alját. A készülékek ugyanazon az elven működnek, mint a hagyományos, háztartásban használt porszívók, a különbség csak annyi, hogy a tóporszívók kifejezetten az elhalt vízi növények maradványai, algák, egyéb szennyeződések eltávolításához lettek kialakítva. A tóporszívók használata nem csupán a tó esztétikai tényezői miatt fontos, hanem azért is, mert a különböző lebomlott növényi és egyéb szennyeződések roppant veszélyesek a tó biológiai egyensúlyára nézve. A szennyezett vízben az élőlények nem érzik jól magukat, a különböző bomlási folyamatok elvonják a vízi növényektől, állatoktól a levegőt, ez pedig akár az életükbe is kerülhet. A tóporszívók tehát a tavi élővilág élhető körülményeit is szolgálják.

A választékunkból beszerezhető tóporszívókkal kiváló munkát tud végezni a kerti tó karbantartásakor. Többféle tóporszívó közül is válogathat, így ki tudja választani azt a készüléket, ami megfelel elvárásainak. Bármelyiket is választja, csakis jól járhat, mert berendezéseink megbízhatóak, korszerűek, amik hosszú távon kiszolgálják Önt a tóval kapcsolatos munkálatokkal. Amennyiben kérdései lennének a tóporszívókkal kapcsolatban, keressen bennünket bizalommal elérhetőségeinken, kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

Tovább