Szűrés

Teljesítmény (Liter/Óra)
Energiatakarékos (ECO)
Szivattyú funkciók
Fürdő tó szivattyú

Házhozszállítás

Hírek

2018.04.23

A saját tervezésű és építésű kerti tavaknál az egyik fontos szempont a vízforgató pumpa/szivattyú helyes megválasztása.

Hogyan válasszunk helyesen szivattyút?

Ehhez szükséges tudni, hogy miképpen kell kalkulálni a vízforgatási mennyiséggel. A szakirodalom a következőt javasolja:

Abból kell kiindulni, hogy a tó összes vizét naponta ötször át kell forgatni. Ezt a meg kell szorozni a tóban lévő liter mennyiséggel. A kapott értéket a nap 24 órájával el kell osztani.

Ebben az esetben azt feltételezzük, hogy a nap minden szakában működtetjük a pumpát/szivattyút. Nézzük meg ezt egy példa számítással:

Van egy 5000 literes tavunk, amely mennyiséget napi 5 alkalommal át kell forgatni, tehát 5000 x 5 = 25.000. Ezt a nap 24 órájára elosztva, óránként 1041 liter vizet kell forgatni.

Érdemes azonban úgy számolni, hogy a legmelegebb 12-15-óra közötti időszakokban nem tanácsos, legfőképpen a kis tavak vizét forgatni, mivel az úgy gyorsan felmelegszik. Tehát inkább 20-21 órára kell elosztani a vízforgatást. Ebben az esetben viszont egy 1200 liter/óra teljesítményű szivattyúra van szükség egy 5 m3-es tó megfelelő vízforgatásához.

Fontos!

Amennyiben a kerti tó víztisztását, külső szűrővel végzi, úgy ne feledje, hogy a tószűrő berendezéseknek a nap 24 órájában működniekell. Csak állandó vízmozgás és folyamatos oxigénutánpótlás mellett maradnak éáletben a szűrő belsejében élő mikroorganizmusok. Álló vízben ezek a hasznos élőlények, elpusztulnak.

Forrás: Kerti tavak, Cser kiadó

2018.04.02

Április

Már egyre több növény ébred fel a téli nyugalmából, és örvendezteti meg a virágpompájával. A tó napról napra egyre érdekesebb, mert a növényzet és az állatvilág is egyre fejlődik. Ilyen korra már lerakta tojásait a legtöbb kétéltű és vizi rovar, sőt a lárvák egy része is kikelt már. Megindul az élet a vízben és a víz körül.

  • Rendszerint nem kell már éjszakai fagyokra számítani, beüzemelhetjük a csobogókat, habosító fúvókákat.
  • Ilyenkor különösen bőséges a kínálat a vízinövényekből. Ha eddig nem telepítettünk még, akkor áprilisban hozzuk be a lemaradást.
  • Négy hét használat után, feltétlenül tisztítsuk ki a tószivattyú szűrőszivacsát.
  • Erősen száll a pollen és sárgásbarna fátyolos bevonatot hagy a vízfelszínen. Nagyon finom szövésű merítőhálóval húzzuk le, hogy ne dúsuljon fel a tápanyag a vízben.
  • Tegyünk szűrőt a tó túlfolyójára, nehogy a tólakók is belekerüljenek.
  • Április végén, május elején, már nyugodtan, megvehetjük a trópusi vízinövényeket.
  • Rendszeresen, 14 naponta ellenőrizzük a vízminőséget (egyszerű kivitelű felszerelés is elég hozzá).

Forrás: (Peter Hagen-Martin Haberer) Kerti tavak, Kiadja a Cser kiadó

+ | info@tavacska.com

Kerti tó tartozékok, tófóliák és kerti kiegészítők szerszámok, díszítő elemek webáruháza!

Szökőkút szivattyúk, pumpák

 

A szökőkút lelke: a szökőkút szivattyú

szökőkút szivattyúA kerti szökőkutak, teraszon elhelyezhető kis csobogók igen népszerűek, mint szabadtéri díszek, de akár télikertben is elhelyezhetőek, ha kisebb méretűt vásárolunk. A kerti szökőkutak kétségtelenül különleges dekorációs elemnek számítanak, különálló formában vagy kerti tóba építve is igazán pompás látványelem válik belőlük. Egy kis odafigyeléssel, gondos válogatással ki lehet kerülni a túldíszítettség csapdáját, és olyan környezetet lehet kialakítani, ami ízléses és dekoratív egyben.

A szökőkutak és csobogók nemcsak a szemnek nyújtanak kellemes és vonzó képet, de a lelket is gyönyörködtetik. Ez a szökőkút hangjára vezethető vissza, a halk, ütemes csobogás megnyugtató, lazító hatással van az emberre. Nagyszerű stresszoldás kiülni a szökőkút közelébe, a teraszra vagy a kertbe, és csak hallgatni a vizet.

A szökőkutak, csobogók készen kaphatóak vagy szakember segítségével alkatrészenként is összeállíthatóak, megépíthetőek. Az egyik legfontosabb alkatrész a szökőkút szivattyú.

A szökőkút szivattyú nélkül a víz csak állóvíz maradna és nem történne semmi, elmaradna a lényeg. A szivattyú feladata, hogy a vizet keringesse, és a magasba emelje. A készülék kiválasztása számos tényező függvénye. Elsősorban attól függ, hogy milyen teljesítményű modellre van szükségünk. Nem mindegy továbbá, hogy mekkora mennyiségű vizet kell forgatnia a szökőkút szivattyúnak, és milyen magasra szeretnénk a vízsugarat mozgatni. A fogyasztás és a modell élettartama szintén a legfontosabb szempontok között szerepel.

Amennyiben azt tervezi, hogy saját szökőkutat, illetve csobogót szeretne telepíttetni otthonába, akkor szüksége lesz ehhez egy megbízható szökőkút szivattyúra is. Forduljon bizalommal cégünkhöz, és vásárolja meg webáruházunkból a tökéletes, igényeinek megfelelő szökőkút szivattyút! Kedvező árakkal, nagy szökőkút szivattyú választékkal, rugalmas szolgáltatásokkal várjuk! Felmerülő kérdéseivel keresse fel bátran szakértőinket közzétett elérhetőségeink egyikén!

Tovább