Házhozszállítás

Hírek

2018.04.23

A saját tervezésű és építésű kerti tavaknál az egyik fontos szempont a vízforgató pumpa/szivattyú helyes megválasztása.

Hogyan válasszunk helyesen szivattyút?

Ehhez szükséges tudni, hogy miképpen kell kalkulálni a vízforgatási mennyiséggel. A szakirodalom a következőt javasolja:

Abból kell kiindulni, hogy a tó összes vizét naponta ötször át kell forgatni. Ezt a meg kell szorozni a tóban lévő liter mennyiséggel. A kapott értéket a nap 24 órájával el kell osztani.

Ebben az esetben azt feltételezzük, hogy a nap minden szakában működtetjük a pumpát/szivattyút. Nézzük meg ezt egy példa számítással:

Van egy 5000 literes tavunk, amely mennyiséget napi 5 alkalommal át kell forgatni, tehát 5000 x 5 = 25.000. Ezt a nap 24 órájára elosztva, óránként 1041 liter vizet kell forgatni.

Érdemes azonban úgy számolni, hogy a legmelegebb 12-15-óra közötti időszakokban nem tanácsos, legfőképpen a kis tavak vizét forgatni, mivel az úgy gyorsan felmelegszik. Tehát inkább 20-21 órára kell elosztani a vízforgatást. Ebben az esetben viszont egy 1200 liter/óra teljesítményű szivattyúra van szükség egy 5 m3-es tó megfelelő vízforgatásához.

Fontos!

Amennyiben a kerti tó víztisztását, külső szűrővel végzi, úgy ne feledje, hogy a tószűrő berendezéseknek a nap 24 órájában működniekell. Csak állandó vízmozgás és folyamatos oxigénutánpótlás mellett maradnak éáletben a szűrő belsejében élő mikroorganizmusok. Álló vízben ezek a hasznos élőlények, elpusztulnak.

Forrás: Kerti tavak, Cser kiadó

2018.04.02

Április

Már egyre több növény ébred fel a téli nyugalmából, és örvendezteti meg a virágpompájával. A tó napról napra egyre érdekesebb, mert a növényzet és az állatvilág is egyre fejlődik. Ilyen korra már lerakta tojásait a legtöbb kétéltű és vizi rovar, sőt a lárvák egy része is kikelt már. Megindul az élet a vízben és a víz körül.

  • Rendszerint nem kell már éjszakai fagyokra számítani, beüzemelhetjük a csobogókat, habosító fúvókákat.
  • Ilyenkor különösen bőséges a kínálat a vízinövényekből. Ha eddig nem telepítettünk még, akkor áprilisban hozzuk be a lemaradást.
  • Négy hét használat után, feltétlenül tisztítsuk ki a tószivattyú szűrőszivacsát.
  • Erősen száll a pollen és sárgásbarna fátyolos bevonatot hagy a vízfelszínen. Nagyon finom szövésű merítőhálóval húzzuk le, hogy ne dúsuljon fel a tápanyag a vízben.
  • Tegyünk szűrőt a tó túlfolyójára, nehogy a tólakók is belekerüljenek.
  • Április végén, május elején, már nyugodtan, megvehetjük a trópusi vízinövényeket.
  • Rendszeresen, 14 naponta ellenőrizzük a vízminőséget (egyszerű kivitelű felszerelés is elég hozzá).

Forrás: (Peter Hagen-Martin Haberer) Kerti tavak, Kiadja a Cser kiadó

+ | info@tavacska.com

Kerti tó tartozékok, tófóliák és kerti kiegészítők szerszámok, díszítő elemek webáruháza!

Hírek

Tófólia gyártás
2018.03.01

Tófóliát egyedi méretre is gyártunk, és a konfekcióból is választhat. A megrendelt lepleket összehajtogatva, és becsomagolva küldjük ki.

Tófólia terítése, mederbe helyezése
Az előre gyártott tófóliát terítse, ki amennyire csak tudja egy szabad területen.
Helyezze el a geotextíliát, vagy egyéb védőréteget a mederben.

1. Ha kisebb méretű a tófóliája, és van lehetősége kiteríteni a medren kívül, akkor

hajtogassa ki a fóliát, és várjon 5-10 percet, hogy a gyűrődések kisimuljanak, a már kiterített lepel alá levegőt kell „hajtani" 2-3 lepedőrázó mozdulattal. Ekkor a levegő bent reked egy kis időre a lepel alá, és így légpárnát képez, amin sokkal kisebb erő kifejtésével lehet mozgatni a fóliát. figyeljen arra, hogy nehogy túlhúzza a fóliát, mert akkor a másik oldalon fog bele esni a mederbe a fólia széle miután a fólia a megfelelő helyre került, súlyozza le körben a fólia szélét, szükség szerint igazítsa vissza az elmozdult geotextíliát vagy védőréteget, ha a meder íveiben, túl sok fólia gyűrődik, akkor emelje fel a fóliát a meder képzeletbeli sarokpontján, és húzza ki a gyűrődéseket, ezután egyik oldalra elhajtva, simítsa le a fóliát. Több gyűrődés esetén lehet több elhajtást is készíteni.

2. Ha nincs helye kiteríteni vagy nagyméretű a tófólia, akkor

helyezze a meder szélére a szállításra feltekert tófóliát, úgy, hogy a kevesebb ráhajtott anyag essen a tómedertől messzebb, vagy tekerje le/be a meder közepébe, a tófóliát csíkra, majd hagyja pihenni 5-10 percig az anyagot, hajtogassa ki a felhajtott rövid oldali fóliát és súlyozza le, majd álljon rá a szélére úgy, hogy a mederrel szemben álljon, fokozatosan hajtogassa a meder felé és a mederbe a fóliát, a mederből kifelé is hajtogassa fel a fóliát, ha nem sikerült kellő pontossággal eltalálni a fólia helyét, és mozgatni kell, akkor a már kiterített lepel alá levegőt kell „hajtani" 3-4 lepedő-rázó mozdulattal. Ekkor a levegő bent reked egy kis időre a lepel alá, és így légpárnát képez, amin sokkal kisebb erő kifejtésével lehet mozgatni a fóliát. figyeljen arra, hogy nehogy túlhúzzák a fóliát, mert akkor a másik oldalon fog bele esni a mederbe a fólia széle miután a fólia a megfelelő helyre került, súlyozza le körben a fólia szélét, szükség szerint igazítsa vissza az elmozdult geotextíliát vagy védőréteget, ha a meder íveiben, túl sok fólia gyűrődik, akkor emelje fel a fóliát a meder képzeletbeli sarokpontján, és húzza ki a gyűrődéseket, ezután egyik oldalra elhajtva, simítsa le a fóliát. Több gyűrődés esetén lehet több elhajtást is készíteni.

Vissza