Házhozszállítás

Hírek

2018.04.23

A saját tervezésű és építésű kerti tavaknál az egyik fontos szempont a vízforgató pumpa/szivattyú helyes megválasztása.

Hogyan válasszunk helyesen szivattyút?

Ehhez szükséges tudni, hogy miképpen kell kalkulálni a vízforgatási mennyiséggel. A szakirodalom a következőt javasolja:

Abból kell kiindulni, hogy a tó összes vizét naponta ötször át kell forgatni. Ezt a meg kell szorozni a tóban lévő liter mennyiséggel. A kapott értéket a nap 24 órájával el kell osztani.

Ebben az esetben azt feltételezzük, hogy a nap minden szakában működtetjük a pumpát/szivattyút. Nézzük meg ezt egy példa számítással:

Van egy 5000 literes tavunk, amely mennyiséget napi 5 alkalommal át kell forgatni, tehát 5000 x 5 = 25.000. Ezt a nap 24 órájára elosztva, óránként 1041 liter vizet kell forgatni.

Érdemes azonban úgy számolni, hogy a legmelegebb 12-15-óra közötti időszakokban nem tanácsos, legfőképpen a kis tavak vizét forgatni, mivel az úgy gyorsan felmelegszik. Tehát inkább 20-21 órára kell elosztani a vízforgatást. Ebben az esetben viszont egy 1200 liter/óra teljesítményű szivattyúra van szükség egy 5 m3-es tó megfelelő vízforgatásához.

Fontos!

Amennyiben a kerti tó víztisztását, külső szűrővel végzi, úgy ne feledje, hogy a tószűrő berendezéseknek a nap 24 órájában működniekell. Csak állandó vízmozgás és folyamatos oxigénutánpótlás mellett maradnak éáletben a szűrő belsejében élő mikroorganizmusok. Álló vízben ezek a hasznos élőlények, elpusztulnak.

Forrás: Kerti tavak, Cser kiadó

2018.04.02

Április

Már egyre több növény ébred fel a téli nyugalmából, és örvendezteti meg a virágpompájával. A tó napról napra egyre érdekesebb, mert a növényzet és az állatvilág is egyre fejlődik. Ilyen korra már lerakta tojásait a legtöbb kétéltű és vizi rovar, sőt a lárvák egy része is kikelt már. Megindul az élet a vízben és a víz körül.

 • Rendszerint nem kell már éjszakai fagyokra számítani, beüzemelhetjük a csobogókat, habosító fúvókákat.
 • Ilyenkor különösen bőséges a kínálat a vízinövényekből. Ha eddig nem telepítettünk még, akkor áprilisban hozzuk be a lemaradást.
 • Négy hét használat után, feltétlenül tisztítsuk ki a tószivattyú szűrőszivacsát.
 • Erősen száll a pollen és sárgásbarna fátyolos bevonatot hagy a vízfelszínen. Nagyon finom szövésű merítőhálóval húzzuk le, hogy ne dúsuljon fel a tápanyag a vízben.
 • Tegyünk szűrőt a tó túlfolyójára, nehogy a tólakók is belekerüljenek.
 • Április végén, május elején, már nyugodtan, megvehetjük a trópusi vízinövényeket.
 • Rendszeresen, 14 naponta ellenőrizzük a vízminőséget (egyszerű kivitelű felszerelés is elég hozzá).

Forrás: (Peter Hagen-Martin Haberer) Kerti tavak, Kiadja a Cser kiadó

+3629744068 | info@tavacska.com

Kerti tó tartozékok, tófóliák és kerti kiegészítők szerszámok, díszítő elemek webáruháza!

Hírek

Hogyan telepítse a műanyag tómedret?
2018.02.15
 1. Először jelölje ki a meder peremének helyét néhány karó, vagy egyéb jelölő megoldással;
 2. A jelölt formán belül ássa ki a formának megfelelő gödröt. A meder mélyebb pontját ássa ki elsőnek és belülről haladjon kifelé a mederformát modellezve. a medret nagyjából 10cm-el ássa mélyebbre és tágasabbra a kész tómederhez képest;
 3. A kiásott meder aljából távolitsa el a nagyobb köveket. A gödör alját 10cm vastagon szórja be homokkal, hogy könnyebben vízszintezni lehessen a tómedret a talaj szintjéhez, és hogy a gödör alján lévő egyenetlenségeket kiegészítse;
 4. Amikor sikerült a vízszintezés, akkor a gödör és a kész tómeder fala közötti rést fel kell tölteni homokkal, majd vízzel belocsolni, hogy a homok könnyebben bejusson az alsóbb helyekre, ezzel megtámasztva a tómedret.
 5. Mielőtt teljesen feltöltené vízzel a tómedret, helyezze el a növényeket a tervezett helyükre. A vízzel való feltöltés után, a természet hamarosan birtokba veszi az új tavat.

 

 

Vissza