Házhozszállítás

Hírek

2018.04.23

A saját tervezésű és építésű kerti tavaknál az egyik fontos szempont a vízforgató pumpa/szivattyú helyes megválasztása.

Hogyan válasszunk helyesen szivattyút?

Ehhez szükséges tudni, hogy miképpen kell kalkulálni a vízforgatási mennyiséggel. A szakirodalom a következőt javasolja:

Abból kell kiindulni, hogy a tó összes vizét naponta ötször át kell forgatni. Ezt a meg kell szorozni a tóban lévő liter mennyiséggel. A kapott értéket a nap 24 órájával el kell osztani.

Ebben az esetben azt feltételezzük, hogy a nap minden szakában működtetjük a pumpát/szivattyút. Nézzük meg ezt egy példa számítással:

Van egy 5000 literes tavunk, amely mennyiséget napi 5 alkalommal át kell forgatni, tehát 5000 x 5 = 25.000. Ezt a nap 24 órájára elosztva, óránként 1041 liter vizet kell forgatni.

Érdemes azonban úgy számolni, hogy a legmelegebb 12-15-óra közötti időszakokban nem tanácsos, legfőképpen a kis tavak vizét forgatni, mivel az úgy gyorsan felmelegszik. Tehát inkább 20-21 órára kell elosztani a vízforgatást. Ebben az esetben viszont egy 1200 liter/óra teljesítményű szivattyúra van szükség egy 5 m3-es tó megfelelő vízforgatásához.

Fontos!

Amennyiben a kerti tó víztisztását, külső szűrővel végzi, úgy ne feledje, hogy a tószűrő berendezéseknek a nap 24 órájában működniekell. Csak állandó vízmozgás és folyamatos oxigénutánpótlás mellett maradnak éáletben a szűrő belsejében élő mikroorganizmusok. Álló vízben ezek a hasznos élőlények, elpusztulnak.

Forrás: Kerti tavak, Cser kiadó

2018.04.02

Április

Már egyre több növény ébred fel a téli nyugalmából, és örvendezteti meg a virágpompájával. A tó napról napra egyre érdekesebb, mert a növényzet és az állatvilág is egyre fejlődik. Ilyen korra már lerakta tojásait a legtöbb kétéltű és vizi rovar, sőt a lárvák egy része is kikelt már. Megindul az élet a vízben és a víz körül.

  • Rendszerint nem kell már éjszakai fagyokra számítani, beüzemelhetjük a csobogókat, habosító fúvókákat.
  • Ilyenkor különösen bőséges a kínálat a vízinövényekből. Ha eddig nem telepítettünk még, akkor áprilisban hozzuk be a lemaradást.
  • Négy hét használat után, feltétlenül tisztítsuk ki a tószivattyú szűrőszivacsát.
  • Erősen száll a pollen és sárgásbarna fátyolos bevonatot hagy a vízfelszínen. Nagyon finom szövésű merítőhálóval húzzuk le, hogy ne dúsuljon fel a tápanyag a vízben.
  • Tegyünk szűrőt a tó túlfolyójára, nehogy a tólakók is belekerüljenek.
  • Április végén, május elején, már nyugodtan, megvehetjük a trópusi vízinövényeket.
  • Rendszeresen, 14 naponta ellenőrizzük a vízminőséget (egyszerű kivitelű felszerelés is elég hozzá).

Forrás: (Peter Hagen-Martin Haberer) Kerti tavak, Kiadja a Cser kiadó

+ | info@tavacska.com

Kerti tó tartozékok, tófóliák és kerti kiegészítők szerszámok, díszítő elemek webáruháza!

Tavak szűrése

A tószűrőkről röviden

tószűrő egy kerti tó elengedhetetlen tartozéka, főleg akkor, ha halak is élnek benne, mivel egy mesterséges tóban nem alakulnak ki azok a mechanizmusok, amik egy természetes tóban alapesetben megvannak.

tószűrő feladata a tóban megjelenő szennyeződések, salakanyagok és a különböző algafajták eltávolítása. Ha a tóban élő növények nem tudják megtisztítani a tó vizét a szennyeződésektől, akkor érdemes beszerezni egy tószűrőt, hiszen ez könnyedén szinten tudja tartani a vízminőséget. A szűrőnek tavasztól őszig folyamatosan aktívnak kell lennie. A szűrőanyag mechanikai, illetve biológiai; előbbi a nagyobb szennyeződéseket szűri ki a vízből, az utóbbi pedig a halak salakanyagai miatt megjelenő káros vegyületeket bontja le.

Amennyiben tószűrőt szeretne vásárolni, tekintse meg kínálatunkat, és rendeljen csupán néhány kattintással, ha pedig kérdése lenne, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Ne feledkezzünk meg a tószűrőről sem!

tószűrőA kerti tavak tulajdonosai sokszor bizonytalanok, hogy szükséges-e a tó vizének tisztaságához bármilyen plusz berendezés, vagy bízzák inkább az egészet a természetre. Ha nem fontos a kristálytisztaság, akkor nem kell tószűrőre költeni, azonban ha igen, akkor feltétlenül!

A halaknak és a növényeknek nincs szükségük arra, hogy a víz átlátható legyen, viszont különleges látvány, ha a halak mozgását követni tudjuk, az algásodás pedig a másik probléma, ami szükségessé teheti a szűrést. Ha nem sikerül megelőzni a problémát, és vegyszerrel kell kiirtani az algát, akkor a tószűrő elengedhetetlen, mert az elpusztult alga bomlásnak indul.

Kisebb tavakban elég lehet egy nagyobb szűrőfelületű szökőkút is, de 4-5 köbméter fölött érdemes egy tószűrőt elhelyezni. Ma már többféle eszköz közül lehet kiválasztani a megfelelőt, de fontos a vásárlás előtt alaposan utánanézni a technikai információknak, mert ami az egyik tóba megfelel, az egy másikban lehet, hogy nem lesz elegendő.

Amennyiben tószűrőt szeretne vásárolni, tekintse meg választékunkat, kérdés esetén pedig vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken.

Tovább