Házhozszállítás

Hírek

2018.04.23

A saját tervezésű és építésű kerti tavaknál az egyik fontos szempont a vízforgató pumpa/szivattyú helyes megválasztása.

Hogyan válasszunk helyesen szivattyút?

Ehhez szükséges tudni, hogy miképpen kell kalkulálni a vízforgatási mennyiséggel. A szakirodalom a következőt javasolja:

Abból kell kiindulni, hogy a tó összes vizét naponta ötször át kell forgatni. Ezt a meg kell szorozni a tóban lévő liter mennyiséggel. A kapott értéket a nap 24 órájával el kell osztani.

Ebben az esetben azt feltételezzük, hogy a nap minden szakában működtetjük a pumpát/szivattyút. Nézzük meg ezt egy példa számítással:

Van egy 5000 literes tavunk, amely mennyiséget napi 5 alkalommal át kell forgatni, tehát 5000 x 5 = 25.000. Ezt a nap 24 órájára elosztva, óránként 1041 liter vizet kell forgatni.

Érdemes azonban úgy számolni, hogy a legmelegebb 12-15-óra közötti időszakokban nem tanácsos, legfőképpen a kis tavak vizét forgatni, mivel az úgy gyorsan felmelegszik. Tehát inkább 20-21 órára kell elosztani a vízforgatást. Ebben az esetben viszont egy 1200 liter/óra teljesítményű szivattyúra van szükség egy 5 m3-es tó megfelelő vízforgatásához.

Fontos!

Amennyiben a kerti tó víztisztását, külső szűrővel végzi, úgy ne feledje, hogy a tószűrő berendezéseknek a nap 24 órájában működniekell. Csak állandó vízmozgás és folyamatos oxigénutánpótlás mellett maradnak éáletben a szűrő belsejében élő mikroorganizmusok. Álló vízben ezek a hasznos élőlények, elpusztulnak.

Forrás: Kerti tavak, Cser kiadó

2018.04.02

Április

Már egyre több növény ébred fel a téli nyugalmából, és örvendezteti meg a virágpompájával. A tó napról napra egyre érdekesebb, mert a növényzet és az állatvilág is egyre fejlődik. Ilyen korra már lerakta tojásait a legtöbb kétéltű és vizi rovar, sőt a lárvák egy része is kikelt már. Megindul az élet a vízben és a víz körül.

  • Rendszerint nem kell már éjszakai fagyokra számítani, beüzemelhetjük a csobogókat, habosító fúvókákat.
  • Ilyenkor különösen bőséges a kínálat a vízinövényekből. Ha eddig nem telepítettünk még, akkor áprilisban hozzuk be a lemaradást.
  • Négy hét használat után, feltétlenül tisztítsuk ki a tószivattyú szűrőszivacsát.
  • Erősen száll a pollen és sárgásbarna fátyolos bevonatot hagy a vízfelszínen. Nagyon finom szövésű merítőhálóval húzzuk le, hogy ne dúsuljon fel a tápanyag a vízben.
  • Tegyünk szűrőt a tó túlfolyójára, nehogy a tólakók is belekerüljenek.
  • Április végén, május elején, már nyugodtan, megvehetjük a trópusi vízinövényeket.
  • Rendszeresen, 14 naponta ellenőrizzük a vízminőséget (egyszerű kivitelű felszerelés is elég hozzá).

Forrás: (Peter Hagen-Martin Haberer) Kerti tavak, Kiadja a Cser kiadó

+3629744068 | info@tavacska.com

Kerti tó tartozékok, tófóliák és kerti kiegészítők szerszámok, díszítő elemek webáruháza!

Hírek

Ereszt a tó, lyukas a tófólia
2018.02.20

Ereszt a tó, lyukas a tófólia?

A téli időjárás sokszor kellemetlen nyomot hagy a kis kerti tavunkon. Elsősorban a régebbi telepítésű pvc tófóliákkal lehet probléma. A hideg időben a tófólia is ridegebbé válik, amit a téli fagyban, a vízen megjelenő jég károsíthat. Az is előfordulhat, hogy a kertben játszó, szaladgáló kutya ellökdösi lábával a kavicsfedést a fóliáról, és a többi „karmos" lépésével, máris a tófóliát „masszírozza".

A hiba keresését a legegyszerűbb módon kezdjük. Meg kell várni, hogy a csökkenő vízszint megállapodjon egy ponton. Ahol megállt a víz, jellemzően azon szinten (+/- 5-10cm) kell keresni a hibát. A vízszinttel egyvonalban el kell kezdeni letakarítani a fóliát, mind az esetlegesen ott lévő kavicsoktól, mind a fólián lévő iszap vagy algarétegtől. Erre megfelelő lehet egy előre többször kiöblített, új mosogatószivacs is. Ha találunk hibát, ne álljunk meg a hibánál, hanem takarítsuk körbe azt a szintet. Lehet, hogy több probléma is felszínre kerül, így egyszerre tudjuk őket javítani.

A hiba méretétől függően elég lehet egy javítókészlet megvásárlása is, amihez tartozik egy kis darab tófólia is. Ha több hiba van, akkor megfontolandó, egy nagyobb darab új fólia és hozzá pluszban tófólia ragasztó vásárlása. Vagy esetleg, ha nem egy sima egyenes felületen van a gond, akkor egy szakember segítségét kérni a javításhoz.

Előfordulhat, hogy nem talál hibát a tófólián. Ebben az esetben érdemes átnézni a vízforgató rendszer csöveit. Történhetett ott is sérülés, vagy hiba a rendszerben, ami miatt a kivezetett víz már nem kerül vissza a tóba, ezzel csökkentve a vízszintet.

Vissza