Házhozszállítás

Hírek

2018.04.23

A saját tervezésű és építésű kerti tavaknál az egyik fontos szempont a vízforgató pumpa/szivattyú helyes megválasztása.

Hogyan válasszunk helyesen szivattyút?

Ehhez szükséges tudni, hogy miképpen kell kalkulálni a vízforgatási mennyiséggel. A szakirodalom a következőt javasolja:

Abból kell kiindulni, hogy a tó összes vizét naponta ötször át kell forgatni. Ezt a meg kell szorozni a tóban lévő liter mennyiséggel. A kapott értéket a nap 24 órájával el kell osztani.

Ebben az esetben azt feltételezzük, hogy a nap minden szakában működtetjük a pumpát/szivattyút. Nézzük meg ezt egy példa számítással:

Van egy 5000 literes tavunk, amely mennyiséget napi 5 alkalommal át kell forgatni, tehát 5000 x 5 = 25.000. Ezt a nap 24 órájára elosztva, óránként 1041 liter vizet kell forgatni.

Érdemes azonban úgy számolni, hogy a legmelegebb 12-15-óra közötti időszakokban nem tanácsos, legfőképpen a kis tavak vizét forgatni, mivel az úgy gyorsan felmelegszik. Tehát inkább 20-21 órára kell elosztani a vízforgatást. Ebben az esetben viszont egy 1200 liter/óra teljesítményű szivattyúra van szükség egy 5 m3-es tó megfelelő vízforgatásához.

Fontos!

Amennyiben a kerti tó víztisztását, külső szűrővel végzi, úgy ne feledje, hogy a tószűrő berendezéseknek a nap 24 órájában működniekell. Csak állandó vízmozgás és folyamatos oxigénutánpótlás mellett maradnak éáletben a szűrő belsejében élő mikroorganizmusok. Álló vízben ezek a hasznos élőlények, elpusztulnak.

Forrás: Kerti tavak, Cser kiadó

2018.04.02

Április

Már egyre több növény ébred fel a téli nyugalmából, és örvendezteti meg a virágpompájával. A tó napról napra egyre érdekesebb, mert a növényzet és az állatvilág is egyre fejlődik. Ilyen korra már lerakta tojásait a legtöbb kétéltű és vizi rovar, sőt a lárvák egy része is kikelt már. Megindul az élet a vízben és a víz körül.

  • Rendszerint nem kell már éjszakai fagyokra számítani, beüzemelhetjük a csobogókat, habosító fúvókákat.
  • Ilyenkor különösen bőséges a kínálat a vízinövényekből. Ha eddig nem telepítettünk még, akkor áprilisban hozzuk be a lemaradást.
  • Négy hét használat után, feltétlenül tisztítsuk ki a tószivattyú szűrőszivacsát.
  • Erősen száll a pollen és sárgásbarna fátyolos bevonatot hagy a vízfelszínen. Nagyon finom szövésű merítőhálóval húzzuk le, hogy ne dúsuljon fel a tápanyag a vízben.
  • Tegyünk szűrőt a tó túlfolyójára, nehogy a tólakók is belekerüljenek.
  • Április végén, május elején, már nyugodtan, megvehetjük a trópusi vízinövényeket.
  • Rendszeresen, 14 naponta ellenőrizzük a vízminőséget (egyszerű kivitelű felszerelés is elég hozzá).

Forrás: (Peter Hagen-Martin Haberer) Kerti tavak, Kiadja a Cser kiadó

+ | info@tavacska.com

Kerti tó tartozékok, tófóliák és kerti kiegészítők szerszámok, díszítő elemek webáruháza!

Super cat vakondfogó

Super cat vakondfogó

Super cat vakondfogó

Rendkívül hatékony vakond-ill. pocokfogó csapda

Swissinno Super Cat vakondfogó telepítése: 

A vakondcsapda telepítése nagyon egyszerű, de erős szerkezete miatt óvatosan kell eljárni.

Elsőként határozd meg a vakond járatát a föld alatt. A vakondtúrás közelében egy botot szurkálj a földbe, és ahol a bot ellenállás nélkül behatol, ott található a járat. Itt fúrj egy lyukat a földbe, keresztezve az alagutat. Ha benyúlsz a lyukba, kitapinthatod, merre halad az alagút.

A fúrt lyukba lazán tölts egy kevés földet, majd helyezd bele a csapdát úgy, hogy a lábai a járat vonalába essenek. Élesítsd a csapdát a föld feletti részének felhúzásábal. Még egy kis földet lazán szórj köré, hogy az alagútba ne jusson fény.

Máris készen áll bevetésre a Super Cat vakondcsapdád, melynek két föld feletti "szárnya" jelezni fogja, ha kapás van.

Amikor a vakond a járatban közlekedik, gyakran tol maga előtt földet. A legtöbb csapda már a föld által kifejtett nyomást is érzékeli, lecsap, ezzel azonban csak a vakond orra előtt csap le. Ennek a csapdának az a fő előnye, hogy csak a vakond érkezésekor reagál.

 

 

Figyelem: a vakond Magyarországon védett állat. Csak olyan országban használható, ahol nincs védettsége. Magyarországon való alkalmazásából okozott kárra nem vállalunk felelősséget. Magyarországi felhasználásától a webáruház elzárkózik! 

7 291 Ft

Adatok

Cikkszám
1234000
Tömeg
500 g/db

Kiegészítő termékek