Házhozszállítás

Hírek

2018.04.23

A saját tervezésű és építésű kerti tavaknál az egyik fontos szempont a vízforgató pumpa/szivattyú helyes megválasztása.

Hogyan válasszunk helyesen szivattyút?

Ehhez szükséges tudni, hogy miképpen kell kalkulálni a vízforgatási mennyiséggel. A szakirodalom a következőt javasolja:

Abból kell kiindulni, hogy a tó összes vizét naponta ötször át kell forgatni. Ezt a meg kell szorozni a tóban lévő liter mennyiséggel. A kapott értéket a nap 24 órájával el kell osztani.

Ebben az esetben azt feltételezzük, hogy a nap minden szakában működtetjük a pumpát/szivattyút. Nézzük meg ezt egy példa számítással:

Van egy 5000 literes tavunk, amely mennyiséget napi 5 alkalommal át kell forgatni, tehát 5000 x 5 = 25.000. Ezt a nap 24 órájára elosztva, óránként 1041 liter vizet kell forgatni.

Érdemes azonban úgy számolni, hogy a legmelegebb 12-15-óra közötti időszakokban nem tanácsos, legfőképpen a kis tavak vizét forgatni, mivel az úgy gyorsan felmelegszik. Tehát inkább 20-21 órára kell elosztani a vízforgatást. Ebben az esetben viszont egy 1200 liter/óra teljesítményű szivattyúra van szükség egy 5 m3-es tó megfelelő vízforgatásához.

Fontos!

Amennyiben a kerti tó víztisztását, külső szűrővel végzi, úgy ne feledje, hogy a tószűrő berendezéseknek a nap 24 órájában működniekell. Csak állandó vízmozgás és folyamatos oxigénutánpótlás mellett maradnak éáletben a szűrő belsejében élő mikroorganizmusok. Álló vízben ezek a hasznos élőlények, elpusztulnak.

Forrás: Kerti tavak, Cser kiadó

2018.04.02

Április

Már egyre több növény ébred fel a téli nyugalmából, és örvendezteti meg a virágpompájával. A tó napról napra egyre érdekesebb, mert a növényzet és az állatvilág is egyre fejlődik. Ilyen korra már lerakta tojásait a legtöbb kétéltű és vizi rovar, sőt a lárvák egy része is kikelt már. Megindul az élet a vízben és a víz körül.

  • Rendszerint nem kell már éjszakai fagyokra számítani, beüzemelhetjük a csobogókat, habosító fúvókákat.
  • Ilyenkor különösen bőséges a kínálat a vízinövényekből. Ha eddig nem telepítettünk még, akkor áprilisban hozzuk be a lemaradást.
  • Négy hét használat után, feltétlenül tisztítsuk ki a tószivattyú szűrőszivacsát.
  • Erősen száll a pollen és sárgásbarna fátyolos bevonatot hagy a vízfelszínen. Nagyon finom szövésű merítőhálóval húzzuk le, hogy ne dúsuljon fel a tápanyag a vízben.
  • Tegyünk szűrőt a tó túlfolyójára, nehogy a tólakók is belekerüljenek.
  • Április végén, május elején, már nyugodtan, megvehetjük a trópusi vízinövényeket.
  • Rendszeresen, 14 naponta ellenőrizzük a vízminőséget (egyszerű kivitelű felszerelés is elég hozzá).

Forrás: (Peter Hagen-Martin Haberer) Kerti tavak, Kiadja a Cser kiadó

+ | info@tavacska.com

Kerti tó tartozékok, tófóliák és kerti kiegészítők szerszámok, díszítő elemek webáruháza!

Dekorációk

Kerti tó dekorációval élettelibb lehet az Ön kerti tava is!

kerti tó dekorációSaját kerti tavat tervez, aminek minden vendég és szomszéd a csodájára jár majd? A már meglévő kerti tavacskát szeretné még egyedibbé, látványosabbá tenni? Ezt könnyen megteheti néhány jól megválasztott kerti tó dekoráció felhasználásával!

A mesterséges kerti tavakat szépen ki lehet építeni, beültetni különböző vízinövényekkel, mutatós sziklákkal, kövekkel, de a környező élővilágot már nehezebb honosítani. Mivel mesterséges környezetről van szó, a vízivilág nem fog csak úgy megjelenni, viszont a kerti tó dekoráció segítségével könnyen imitálhatja azt!

A kerti tó dekorációnk kínálatában sokféle vízimadarat talál, amiket akár a tó vizén is elhelyezhet vagy a tó körül is felállíthat. Akár a kerti törpék a virágyásokban, ezek a kerti tó dekorációk is jól mutatnak a tavacska körül. Ha szeretné még jobban színesíteni a képet, ajánljuk a tavi rózsákat utánzó műnövényeinket, amik szintén élethűen utánozzák modelljeiket!

A kerti tó dekorációinkkal az Ön kertje is élettelibbé válhat, rendeljen tőlünk bátran!

Kerti tó dekoráció: ha szeretné különlegesebbé tenni

kerti tavak dekorálásaSokak álma egy kerti tó, ami látványával színesíti a környezetet, és különlegesebbé teszi a mindennapokat. Azonban lehetséges még különlegesebbé és egyedibbé varázsolni, és nem kell hozzá más, mint válogatni a kerti tó dekorációk széles választékából!

Egy kerti tó önmagában is látványos, és ehhez nem kell hatalmasnak lennie; elég néhány négyzetméternyi vízfelület ahhoz, hogy a vízparton érezhessük magunkat. Persze ahhoz, hogy természetesnek hasson, nem elég a víz, növényekre, sziklákra is szükség van. Egy kis nád az egyik sarokba, némi vízililiom a vízbe, és máris csodálatos környezetben élvezhetjük a nyarat a saját kertünkben!

Vannak azonban olyanok, akik nem elégszenek meg ennyivel, hanem valami nem mindennapira vágynak. A kerti tó dekorációkkal megvalósíthatóak ezek az álmok! Aki nem szeretne a vízinövények gondozásával foglalkozni, vagy szeretné, ha kerti tava a virágzási időszakon kívül is színpompás legyen, annak kerti tó dekorációink közül az élethű műnövényeket ajánljuk, amik úsznak a víz felszínén, lágy ringatózásukkal és csodás színvilágukkal pedig a Távol-Keletet, a japánkerteket idézik.

Annak, aki még különlegesebb látványra vágyik, az élethű festésű állatfigurákat javasoljuk. Ezek a kerti tó dekorációk elhelyezhetőek a vízben is, de a partra, vagy a kert egyéb részeibe is kiválóak, egy fűcsomó takarásába helyezve a kisebbek valamelyikét még meglepetést is okozhatunk a hozzánk látogató vendégeknek. Az esztétikai élményen felül előnyük még a tartósság, és az áruk is kedvező!

A kerti tavak dekorálása ezzel azonban még nem fejeződik be. Ha az Ön tavában halak is élnek, akkor egy halmegfigyelő dómmal teheti csak igazán kivételessé a látványt! Ez az átlátszó üvegbura kiemelkedik a víz felszínéből, és mivel a víz teljesen kitölti, a halak felúszhatnak bele, Ön pedig akár etetheti is őket úgy, hogy közben kényelmesen láthatja, hogyan viselkednek a természetes közegükben.

Ha szeretne kerti tó dekorációt vásárolni, tekintse meg kínálatunkat, ha pedig kérdése van termékeinkről, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeinken!

Tovább